Ήριννα, Το σπίτι με τις μηλιές

 

μηλα πολλα 

 

 

«Ήπιαμε τον τελευταίο μας καφέ κάτω από την μηλιά που σωπαίνει…»

 

Part 1 Το Σπίτι Με Τις Μηλιές

Στο σπίτι με τις μηλιές. Θυμάμαι. Ματωμένο κόκκινο κρέμαγες απ’ τα παντζούρια. Στα φύλλα η σκόνη κυπαρισσί αντιφέγγιζε. Μόνος στο σπίτι με τις μηλιές. Κάτω σε κοίταζε ένας γκρεμός. Τα κατάραχα βράχια τρόχιζαν την αψάδα τους στα κύματα. Η αρμυράδα στις σταγόνες από τη φορτούνα κύλαγε μέχρι τη φέτα του ζαχαρωμένου μήλου. Εκεί, ένωνε το αλάτι με τη γλυκόζη. Στο σπίτι με τις μηλιές κρέμαγες τη σιωπή θηλιά. Σε πλησίαζαν οι μοιρολογήτρες για τα άψυχα σώματα ναυτικών. Πάλι τους πρόσφερες μήλο με αλάτι. Τρώγανε με μασουλισμένες εμμονές δακρύων.

 

apple-in-ice1

 

 

 

Part 2 Το Σπίτι Με Τις Μηλιές

Στο σπίτι με τις μηλιές οι πόρτες, τα παράθυρα χάσκουν. Σπασμένες λάμπες και ένας άνεμος να παρασύρει τα φύλλα, τα κουκούτσια, τα χώματα απ’ τις μηλιές. Εκεί, πια έχει σκοτεινιά. Πτηνά μαύρα. Κοράκια ή κουρούνες περπατούν με τα κοκαλιασμένα βήματά τους. Κρατούν στο στόμα ένα παΐδι ανθρώπου. Απλώνουν τα φτερά. Καμώνονται τα ανάπηρα. Οι μηλιές ξεψυχισμένες με τα ξύλινα μπράτσα τους γέρνουν προς το σπίτι. Είναι δαρμένες απ’ τον άνεμο κι έχουν αρπάξει τη στάση της αποστροφής. Οι γυναίκες με τα μαύρα άλλαξαν φυλλωσιά. Άπλωσαν τα ρούχα τους στα κλαδιά και με δυο μήλα για βυζιά περπατούν θεόγυμνες στις σκόνες των ξύλινων πατωμάτων. Περιμένουν τους εραστές στα κατουρημένα στρώματα και σιχτιρίζουν τα πλοία. Είναι πόρνες και τρυπάν το ρούβλι στο μήλο που γυρνάν για ελεημοσύνη μέρες Χριστουγέννων στη σιωπηλή Μηλόπολη.

 

basket-with-apples1

 

 

 

Part 3 Το Σπίτι Με Τις Μηλιές

Στο σπίτι με τις μηλιές μπαινοβγαίνουν οι εποχές και συχνότερα οι μέρες και ακόμα συχνότερα οι ώρες. Κοιτάν το πάτωμα. Λυγίζουν στο ξύλο και το ξύνουν με τα δόντια. Κυκλοφορούν με ματωμένο στόμα όλο ρινίσματα. Αφού εξαντληθούν τα πατώματα κόβουν μία από τις χιλιάδες μηλιές που ξεβράζονται ως κορμοί στα αφρισμένα κύματα. Δένουν τα ξύλα από τις πλεξούδες τους και τα σέρνουν στο διαλυμένο σπίτι των μηλέων.

 

cf83cebaceb1cebbceb5cf83

 

 

 

 

 

 

 

Part 4 Το Σπίτι Με Τις Μηλιές

Στο σπίτι με τις μηλιές δεν υπάρχουν ρολόγια. Μόνο ο ίδιος ο Χρόνος με μανδύες σκονισμένους κρατιέται από το καφάσι μιας πόρτας. Στο διπλανό δωμάτιο οι γυναίκες με τα μαύρα δίνονται στα φαντάσματα πνιγμένων ναυτικών. Μυρίζουν σάπιο χταπόδι και ιώδιο από τη θάλασσα. Κρεβάτια δεν υπάρχουν παρά απλωμένα ξερά φύλλα από τις μηλιές. Οι μηλιές τρομάζουν καθώς φαντάσματα αμίλητα ανεβαίνουν απ’ την θάλασσα. Σκαρφαλώνουν σιωπηλά τα βράχια και με ξεσκισμένες κοιλιές και εντόσθια που χάσκουν, γυρνάν. Γυρνάν στο σπίτι με τις μηλιές που πάντα προσκαλεί τους πεθαμένους.

 

apple-cf84cf81ceb9

 

 

Part 5 Το Σπίτι Με Τις Μηλιές

Στο σπίτι με τις μηλιές δεν υπάρχει φαντασία, μόνο ναυτική ονείρωξη. Ο άντρας καθαρίζει τα σπέρματα απ’ τα μήλα στο λερό blue jean.. Του μένουν δύο ακόμα δώματα να ξύσει πριν να μπογιατίσει. Σκέφτεται ότι οι μηλιές με τα απαλά φύλλα τους κόβουν τον ουρανό. Κόβουν και τη θέα της απόκοσμης λαοθάλασσας. Ο άντρας κοιτάζοντας μια σπασμένη φωτογραφία μαυροφορεμένων γυναικών φαρμακώνει τις μηλιές με οξύ. Φαντάζεται ότι με τα ξύλα των νεκρών μηλέων θα επισκευάσει ένα κρεβάτι ηδονών για το εξοχικό αυτό σπίτι. Βλέπει το τρικυμισμένο γαλάζιο και περνά τα φαντάσματα για αντάρα. Δαγκώνει ένα ξερό μήλο και ονειρεύεται το γερό στητό βυζί κόρης. Στην φυσική τρύπα που σχηματίζει ο ελιγμός μιας μηλιάς χώνει το πέος και εξαϋλώνεται σε φάντασμα αυτός και όλος ο κόσμος ηδονικών μήλων.

400px-Mount_Olympos_Prionia_20070922

Ένα Σχόλιο προς “Ήριννα, Το σπίτι με τις μηλιές”

  1. Η ποίηση δεν είναι μόνο γράμματα, στίχοι και νουβέλες. Είναι και αναπαράσταση, μίμηση σε δυναμική.

    Εικόνες και Συνειρμοί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: